Villa Skovly anno 1905
"Huset med den vakre glassveranda"

Villa Skovly ligger på Bestum i Oslo, mellom Lysaker og Skøyen. Opprinnelig i ly av skogen og av åsen bak, på en liten høyde - derav navnet.

Huset ble bygget over en periode på fire år fra 1881 til 1885. Det var vingrosserer Levy som fikk huset bygget. Flere av husene i dette området er fra denne tiden. Området ble populært da Bestun togstasjon åpnet. Det ble da kort vei til byen og kort vei til havnen, selv om Bestum på den tiden fremdeles var langt utenfor byen.

I dag bygger vi gjerne syd- eller vestvendte hus. Villa Skovly er derimot vendt mot øst for fine morgenstunder og svale ettermiddager. Rett øst ligger også Oslo, og Sjømannsskolen kan skimtes i Ekebergåsen bak løvverket i hagen.

Villa Skovly er bygget i Sveitser-stil, med noe dragedetaljer. Vinduene avviker fra de klassiske sveitserstil-vinduene fordi det er benyttet T-sprosser som heller var vanlig i bygårder fra en litt senere periode. .

Fargen på fasaden er i dag hvit, men maleriet over viser at huset i sin tid var oker/beige med mørkebrune karmer. Det er liggende panel på fasaden med en stående brystning i nedre del. Taket har dessverre mistet en del av dragedetaljene.

De originale takmaleriene i begge storstuene er bevart. Kakkelovnen er restuarert og tilsvarende ovn står i Ibsens leilighet i Arbinsgate 1. Ovnen er laget av 100% porselen og produsert ved porselens-fabrikken Rörstrand rundt 1880. Prisen dengang var omtrent som om den skulle kostet kr 3 mill. i dag. Effekten er på de gamle kakkelovnene er den samme som en ny - om ikke bedre.

Villa Skovly er, som store eiendommer dessverre ofte blir, delt opp i mindre tomter med nyere hus på hver sin tomt. Men eiendommen er fremdeles storslått og står på Byantikvarens Gule liste over begvaringsverdige bygg i Oslo.

For en eiendom dette må ha vært i sin tid
- og heldigvis fremdeles er!

Anne Cecilie Ranke
Bestum i Oslo, 2009

Foto: Sylvi Dos Santos for Interiørmagasinet Maison

 
     


Vennligst send e-post til ac@villaskovly.no ved
ønske om bruk eller kopiering av bilder. Høyoppløselige
bilder kan oversendes ved forespørsel.
*Medlem av Norske Interiørkonsulenters Forening